TCL Serisi Bölüm 2 – Merhaba Dünya ve yorum satırları

Programlama dünyasında geleneksel başlangıç noktası, klasik “Hello, World” (Merhaba Dünya) programıdır. Bir metni ekrana yazdırabildiğiniz zaman, programlama dünyasını fethetmeye hazır hissedersiniz.

Tcl’de bir metni ekrana yazdırmak için kullanılan komut puts komutudur.

puts komutundan sonra gelen tek bir metin parçası, standart çıktı aygıtına (Terminaliniz veya online aracın çıkış penceresi) yazdırılır. Varsayılan davranış, bir metin satırı yazdırdıktan sonra imleci metnin sonuna bırakmak yerine bir sonraki satırın başına taşımaktır. Çıktının sonuna ” \n ” koymadınız diye kodun çıktısını anlamama derdi yok 🙂

Metin birden fazla kelimeden oluşuyorsa, metni tırnak işaretleri (“”) veya ayraçlar ({}) içine almalısınız. Tırnak veya ayraç içine alınmış bir kelime grubu tek bir birim olarak değerlendirilirken, boşluklarla ayrılmış kelimeler komuta birden fazla argüman olarak gönderilir. Hem tırnak işaretleri hem de ayraçlar, birden fazla kelimeyi tek bir birim haline getirmek için kullanılabilir. Ancak, aslında farklı davranırlar. Bir sonraki yazıda, davranışları arasındaki bazı farklara değineceğim.

Tcl’deki birçok komut (puts dahil) birden fazla argüman kabul edebilir. Bir metin tırnak veya ayraç içine alınmazsa, Tcl interpreter, metindeki her kelimeyi ayrı bir argüman olarak değerlendirir ve her birini tek tek puts komutuna iletir. puts komutu, kelimeleri isteğe bağlı argümanlar olarak değerlendirmeye çalışacaktır. Bu muhtemelen bir hatayla sonuçlanacaktır.

Tcl dilinde bir komut, yeni bir satır veya noktalı virgül ile sonlandırılan bir kelime listesidir. Tcl’de yorumlar, bir komutun olabileceği yerde # sembolüne sahiptir. Bazı Tcl komutları birden fazla kelime içerebilir, bu nedenle bir komutun ardından bir satıra yorum eklemek için, komutu sonlandırmak için noktalı virgül eklenmelidir.

Benim önerim yorumlar için her zaman ;# kullanmanız olur. Bu şekilde alışırsanız daha güvenli olacaktır.

Hadi kodumuzla bu öğrendiklerimizi pekiştirelim 🙂

Kodumuzu çalıştırıyoruz ve beklediğimiz gibi bir hata ile karşılaşıyoruz :

Output:

Merhaba Dunya !

wrong # args: should be "puts ?-nonewline? ?channelId? string"
    while executing
"puts {Bir kez daha Merhaba Dunya !}   # noktali virgul olmadan hata verir. noktali virgul koyarak yeniden deneyin"
    (file "main.tcl" line 5)

Hemen “ # noktali virgul olmadan hata verir. noktali virgul koyarak yeniden deneyin ” ile uyardığımız satırın sonuna bir noktalı virgül koyarak kod parçamız ile yorum satırımızı ayırıyoruz ve kodumuzun yeni temiz çıktısını alıyoruz :

Output:

Merhaba Dunya !
Bir kez daha Merhaba Dunya !
1.kod parcasi
2.kod parcasi
Selamlar ; noktali virgul ise yaramadi

Tebrikler ! Artık TCL kullanarak basit print fonksiyonunu kullanabiliyorsunuz !

Bir sonraki yazıda değişken ataması yapmayı öğreneceğiz. Kendinize iyi bakın 🙂

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top